TV kast met lift + IKEA aankoop advies

Groot, groter, grootst. Dat was alles waar het om draaide in de wereld van Tv-schermen. De laatste jaren is er echter een tegenbeweging gestart. Het draait niet meer om een groot televisiescherm in het huis, maar de beeldbuis is een gebruiksvoorwerp is die je er even ‘bijpakt’ als je er behoefte aan hebt.

TV kast met lift: de vijf voordelen op een rij

Maar, hoe doe je dat? Je kunt denken aan een beamer die je projecteert op een witte muur, maar niet iedereen is fan van het aangezicht van een beamer in de woonkamer. Plus, je moet nogal een strak muurtje en weinig licht hebben om echt goed beeld te krijgen. Een andere optie is het beeldscherm wegwerken in een kast. Dan doe je de deurtjes open wanneer je de tv aan zet. Het nadeel daarvan is dat de kast al snel heel erg groot moet zijn. Een ander nadeel van de kastdeuren is dat deze altijd open moeten staan als je televisie aan het kijken bent. Wanneer je het beeldscherm netjes weg werkt in een mooie kast door middel van het inbouwen van een liftsysteem, heb je wel alle lusten, maar niet de lasten.

1. Je ziet alleen de tv wanneer de tv-lift omhoog staat

Een tv in je woonkamer of slaapkamer is hartstikke handig. Maar heb je er weleens bij stilgestaan hoe lelijk een beeldscherm eigenlijk is? Een groot, zwart, plastic voorwerp met snoeren en kabels eraan. Niet echt iets wat je normaal gesproken zou tentoonstellen. Tuurlijk, je kunt een Samsung Frame kiezen, maar het is en blijft een scherm. Met een kast met liftsysteem erin gebouwd zie je het tv-toestel alleen wanneer het aan staat.

2. Wanneer de tv-lift omlaag is, zie je niet dat het een tv-lift kast is

En wanneer het liftsysteem omlaag is, hoef je geen concessies te doen qua uitstraling van je meubel. Met een kast met tv-lift zie je namelijk niet dat het een meubel is speciaal voor je televisie. De manier waarop het liftsysteem is weggewerkt is, als het goed is, zo vakkundig gedaan dat het niet eens opvalt dat er een lift mechanisme in zit.

3. Je kunt je persoonlijke spullen alsnog opbergen achter klepjes en in laatjes

Wat is er erger dan een grote tv in je woonkamer? Een gigantische kast met tv-lift erin zonder verdere functies! We zien verschillende aanbieders op de markt die een strakke en moderne ombouw maken om de tv-lift. Maar de moderne mens komt standaard opbergruimte tekort, en dus zijn functionele laatjes en opbergruimte achter klepjes wat ons betreft een must have bij het kiezen van een kast met tv-lift. Verder wil je het natuurlijk juist gezellig maken in je kamer, dat doe je niet met een strakke bak waar je de televisie in verstopt.

4. Je kiest een kast die perfect past binnen jouw interieur

Houd je meer van een bohemien stijl, of val je juist voor Scandinavisch design uit de jaren 60? Er is voor elke woonstijl wel een passende kast met tv-lift te vinden. We zoeken ook graag ook op basis van de wensen van de klant. Heb je een bepaald kastje in gedachten die we kunnen ombouwen? Neem dan contact met ons op en we gaan voor jou op speurtocht. Ook kun je zelf een kastje aanleveren. Dus heb je al een kast die perfect past binnen jouw interieur, maar zou je er een extra functie aan willen geven? Stuur ons dan ook even een mailtje.

5. Zelf kleur en greepjes uitkiezen

De kleur en greepjes maken of breken een kast. En als je vrij zou mogen dromen over welke kleur jouw kast met tv-lift heeft, welke kleur zou je dan kiezen? Wij kunnen elk meubel in elke kleur wenselijk spuiten. En ook bij het kiezen van de greepjes heb je zelf de keuze wat jij het mooiste vindt passen in jouw interieur.

Tv lift meubel IKEA kopen? 

Mooi hoor, zo’n kast met Tv-lift. Kan ik die kopen bij IKEA? De Scandinavische meubelreus heeft een aantal kasten in het assortiment die, qua afmetingen, geschikt zijn voor het inbouwen van een liftsysteem. Echter, er zijn wat haken en ogen die het lastig maken dat echt tot een mooi resultaat te maken.

Kasten geschikt voor Tv-lift bij IKEA:

Model / serie Geschikt?
NORDLI serie Nordli ikea kast Deze serie is gemaakt van hardboard, spaanplaat en papiervullingen.. Bij het verzagen van dit meubel blijft er niet meer veel van over.
HEMNES serie Hemnes ikea kast Deels geschikt! Deze serie is gemaakt van massief grenen. Let wel op: de achterwand is van hardboard. Hier kan geen lift op gemonteerd worden. Ook de bodems van de lades zijn van hardboard maar dit kan ingekort worden. Hemnes heeft veel verschillende types; let op dat het type geschikt is voor de TV die je wil. Voor het liftsysteem heb je een minimale binnenruimte nodig van 60cm hoog en 76 breed en 21,5 cm diep
HAUGA serie hauga ikea kast Ook deze serie is helaas opgebouwd van spaanplaat en hardboard
IDANÄS serie Idanas ikea kast Het bovenblad is van Hardboard en papiervulling. Meubel heeft wat massief houten onderdelen maar de constructie is vooral van spaanplaat en hardboard en daarom helaas niet geschikt.
SONGESAND serie Songesand ikea kast Met een bovenplaat gemaakt van spaanplaat, papierfolie en een kunstof rand is ook deze serie helaas niet geschikt om te verbouwen naar tv kast met lift.
BJÖRKSNÄS bjorksnas ikea kast Deze naam heeft maar 1 zoekresultaat in de ikea website; maar dat is nu net wel een meubel gebouwd uit massief beukenhout en dus geschikt om te verbouwen naar tv lift meubel. Wel is hier zoals bij alle ikea meubels het achterpaneel van hardboard en zal hier een oplossing voor gevonden moeten worden om de lift stevig te monteren. Het hardboard zou gebruikt kunnen worden als tussenschot voor de tv lift en lades. Een nieuwe plank zal gebruikt moeten worden als achterwand om hier de tv lift aan te monteren.
BRIMNES serie brimnes ikea kast Zoals de prijs van de producten van deze serie al doet vermoeden is ook deze opgebouwd uit spaanplaat en hardboard, bij verzagen van dit meubel blijft er niet veel over.
TYSSEDAL serie Tyssedal ikea kast Bij de ladekast van Tyssedal zijn de bodem en poot van massief hout maar helaas zijn alle andere onderdelen van hardboard en is ook deze serie niet geschikt
GURSKEN serie gursken ikea kast Helaas, goedkoop, maar dat heeft een reden: spaanplaat, Papierfolie en hardboard.
PLATSA serie Platsa ikea kast Er zijn een aantal meubels met een formaat waar een tv in zou kunnen passen maar helaas is deze serie gemaakt van hardboard en helaas niet bruikbaar.
besta ikea kast Een serie met veel TV meubels, maar helaas niet voor tv lift meubels, de hoogte van het meubel is een probleem maar ook de gebruikte materialen. Spaanplaat, papierfolie en kunstof is gebruikt voor deze serie.
IVAR systeem Ivar ikea kast De achterwand is van hardboard; dit zal moeten vervangen worden voor een massief houten plaat om de lift aan te monteren; of de lift dient direct in de muur gemonteerd te worden.Voor de rest is het meubel massief grenen en kan het kan gebruikt worden om om te bouwen naar tv kast met lift. De kast met de buitenmaat van 80x30x83cm is geschikt voor een 32 inch TV.
KALLAX / LACK Kallax ikea kast Buiten dat het materiaal ongeschikt is om te verbouwen is de serie ook altijd erg open wat het ongeschikt maakt.
HAVSTA serie havsta ikea kast Massief grenen! Dit meubel is bruikbaar om te verbouwen naar een ikea kast met tv lift. De achterwand is helaas niet van grenen maar hardboard; dit is niet stevig genoeg om de lift aan te monteren dus hier zal een oplossing voor gevonden moeten worden.
LIATORP serie Liatorp ikea kast Wanneer de buffetkast van massief hout was geweest hadden we deze wellicht kunnen ombouwen naar kast met tv lift. Maar helaas is deze serie opgebouwd met hardboard en spaanplaat.
VIHALS serie Vihals ikea kast In deze serie zitten een paar meubels die qua formaat heel geschikt zouden zijn voor grote TV’s maar helaas is ook deze serie zo goed als geheel opgebouwd uit spaanplaat.
LOMMARP serie Lommarp ikea kast Een leuk model en zeer geschikt formaat voor de tv lift maar helaas.. De achterkant en zijkant van de lades zijn van massief grenen maar voor de rest is alles hardboard of spaanplaat; helaas niet stevig genoeg om om te bouwen.
REGISSÖR Kast Regissor ikea kast Een mooie serie met een kast die qua formaat zeer geschikt zou zijn als tv lift kast, er wordt veel massief hout gebruikt maar ook veel hardboard en fineer waardoor het meubel helaas niet geschikt is voor het inbouwen van een tv lift.
MALM serie Malm ikea kast Een geschikt formaat om te gebruiken als kast met tv lift maar bij het formaat houd het dan ook op, er komt bij dit meubel geen massief hout te pas.
KOPPANG serie Koppang ikea kast Helaas niet geschikt om te verbouwen, er wordt spaanplaat & hardboard gebruikt
Conclusie: De meeste ikea kasten zijn gemaakt van spaanplaat, hardboard, kunstof en papierfolie. Alleen de massief houten meubels van ikea zijn geschikt om te verbouwen naar TV Kast. Er moet wel rekening gehouden worden met de achterwand, ook bij massief houten meubels is deze gemaakt van hardboard. Het hardboard kan herbruikt worden als tussenschot van de tv lift en ingekorte lades/planken maar er zal wel een nieuwe achterwand van massief hout geplaatst moeten worden om de lift stevig te monteren. Verder zijn de maten van massief houten meubels vaak beperkt en kan er vaak maximaal een 32 inch tv worden ingebouwd.

Nadeel 1: Het materiaal – Mdf-plaat niet mooi op de bovenkant

De bovenste plank van het kastje zal in delen moeten worden gezaagd om zo het liftsysteem naar boven te kunnen laten gaan. Aangezien veel van de meubels van IKEA worden gemaakt van het goedkope materiaal MDF levert dat best wel wat moeilijkheden op om die stap goed uit te voeren. Je zult namelijk wanneer het liftsysteem is uitgeschoven altijd zien dat het MDF is, hoe mooi je het ook afwerkt. We raden aan dat je de bovenste plank van het kastje vervangt met een degelijke houtsoort zoals eiken, kersen, acacia. Dat zijn ook de materialen waarvan onze kasten zijn gemaakt. Zelf werken we sowieso niet graag met MDF vanwege de vervuilende effect op het milieu. Zie ook de aflevering De Prijsknaller – Meubels van de NPO (TIP!). Er zijn wel meubels van IKEA die zijn gemaakt van massief hout, zie punt 4 waarom het toch geen appeltje-eitje is om dat zelf om te bouwen.

Nadeel 2: Korte levensduur

Een kastje van de IKEA is leuk in een studentenkamer, maar wanneer je een huis inricht doe je dit liever met spullen die een lange levensduur hebben en decennialang meegaan. Onze kasten zijn allemaal antiek/vintage en gemaakt in een tijd dat spullen nog van degelijke kwaliteit werden gemaakt met de bedoeling zo lang mogelijk mee te gaan. Deze kasten stralen we zodat ze zo goed als nieuw zijn, en kunnen dan nog een derde, vierde of vijfde leven mee! Het mooiste is, als jij de kleur van het kastje na verloop van tijd beu bent dan kunnen we deze gewoon weer in een andere kleur spuiten. En dat gaat niet met de kasten van IKEA. Zo overleeft jouw kast met tv-lift alle trends!

Nadeel 3: De uitstraling

Begrijp me niet verkeerd, ik heb een huis vol spullen van de IKEA. Handige opbergbakken in de bijkeuken, een garderobekast op de slaapkamer. Maar in de woonkamer ga je toch liever voor een uniek meubelstuk wat je niet direct herkent als een massaproductie product wat in misschien andere honderdduizenden woonkamer staat? De kwaliteit van de meubels van IKEA is ook niet degelijk genoeg voor dagelijks gebruik van een gezin. De deurtjes en laatjes moeten wel opgewassen zijn tegen intensief gebruik. Onze kasten zijn van vooroorlogse kwaliteit en de laatjes en deurtjes zijn al decennialang open en dicht gegaan. Dat is echter geen enkel probleem want we reviseren het beslag en knappen de kasten altijd van top tot teen op.

Nadeel 4: complexiteit van de klus

Om een kast om te bouwen zodat het geschikt is als kast met tv-lift, moet je twee rechterhanden hebben. En een hoop gereedschap, een zaagtafel, een goede werkplaats en flink wat timmer ervaring. We willen jou niet onderschatten hoor, maar weet dat wij jarenlange ervaring hebben met het ombouwen van meubels en dit waarschijnlijk veel sneller en beter voor je kunnen realiseren.

Neem contact met ons op voor een kast met Tv-lift

Of je nu zelf een IKEA-kast wil ombouwen, of juist een van onze mooie kasten uit de vintage/antieke collectie wil scoren: stel je vragen via de chat, telefoon en mail en we zijn blij om je te kunnen helpen. Langskomen in onze studio in Oss kan natuurlijk ook.

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

TV lift meubel kast verbouwd voor tv lift
dressoir kast geschikt gemaakt voor inbouw van tv lift
De waardering van tvlift-meubel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 20 reviews.